BINGO!

Jo, varje fredag, ungefär klockan 09.30, en halvtimme innan den faktiska bingon börjar, har rullatorer tagit plats i salen och rullstolar i sakta fart rullar mot långbordet i stora samlingssalen. Jag har under hela mitt vikariat undrat vad det är med bingon som lockar de äldre där jag arbetar. Så jag har faktiskt undersökt detta. Vid flera tillfällen har jag frågat det deltagande hen-skapet (för det är varken herr-skap eller dam-skap - Blandat - om än fler kvinnor eftersom kvinnor lever längre...).

Svaren jag fått:
-"Det är spännande"
- "Man slutar liksom tänka på allt annat"
 
Jag har sedan ställt följdfrågor och deltagarna har beskrivit att de känner att bingo är något de kan, förstår. Jag tror att de därav känner en trygghet med bingo, teorin om KASAM och empowerment blir framträdande. De begriper - de kan hantera och därav känna meningsfullhet i aktiviteten. För en stund glöms åldrandets eländesplågor bort. Intensiva blickar letar över brickorna. De som ser dåligt har får förstorade brickor i form av ett Word-dokument med storlek Arial 80. De som inte ser alls kan sitta bredvid mig - och jag kan stötta dem - uppmuntra dem att ha hopp om vinsten, om inte annat känner de sig lite delaktiga i gemenskapen då de dessa förmiddagar möts av andra boende som över bordet säger "Hej, Asta - vad roligt att de sig här". I hopp att få antingen 1a raden, 2a raden eller en full bricka, är vinsten de pottpengar som varje person lägger/bricka, dvs 1 krona. Oftast väljer de att spela med 2 brickor. Detta bli 2 kronor/spel och då vi oftast gör 4 spel blir detta 8 kronor/bingodag. Deltagarna får en faktiskt uppgift de kan styra över - deras självförtroende tar plats - och om vinsten blir deras - så lyser ögonen. Kanske kan aktiviteten också vara beroende av den nostalgi sen bingospel från förr. En kvinna berättade att hon en bingo dag för ungefär 50 år sedan vann en hel gris (i styckat förmat förstås).
Nåväl...
Jag har insett att bingon spelat så stor roll för de boende - så jag har efter deras röster satt det på schemat 2 förmiddagar i veckan. Deltagarna glädjes åt detta. De blir lyssnade på. De får bestämma. De får rösta och påverka. Allting vi beslutar - alla aktiviteter ska vi komma någorlunda överens om. Och om någon uttrycker besvikelse eller missnöje - väljer jag nästa gång en aktivitet dom passar hen.
 
 
- "Ivar 26" 
- "BINGO!"
EN trevande hand skickar brickan längsmed bordet för att jag som "domare" ska se efter om de markerade siffrorna stämmer. Rättvisa är viktigt.
 
Alla gillar inte bingo. Det finns några mycket bestämda själar som absolut inte vill delta. Därav spelar vi inte bingo 5 förmiddagar i veckan utan skiftar med : Sitt-gympa, sitt-yoga, högläsning, promenader, musik/sång-stund, frågesprt eller annat - och alltid med sociala smörjmedlet: Kaffe/Te/Vatten & småkakor/lommaskorpor.
 
Äldreomsorgen är inte bara elände.punkt.
 
 
jessicalindqvist@gmail.com

Kommentera här: