Tråd från Facebook om Socialt Innehåll i vardagsmiljön i hemtjänst

      Tråden är från gruppen: ÄLDREOMSORGSBLOGGEN.

      Ursäkta röran =)
       
      • · · · Dela · för 19 minuter sedan
      •  
      • UPPDATERADE INLÄGG
      • Kul med äldreomsorgsbloggen som jag just upptäckt på 'min sektor'. Jag är nyfiken på hur det fungerar med arbetet omkring 'socialt innehåll i vardagsmijön' inom hemtjänsten....
        · · · den 16 februari kl. 07:56
        • Susan Karlkvist gillar detta.
          • Rose-Marie Skoglund Jag jobbar inte i själva hemtjänsten utan i hemrehab-Vi skall jobba med helheten,den sociala biten.Vara med och stötta så att det fungerar att komma ut till sociala aktiviteter.
          • Jessica Lindqvist Socialt innehåll:
            Då tänker jag
            - mötesplats, för de som bor i området, ska ligga nära, så att hemtjänstpersonalen kan ta de äldre som önskar till mötesplatsen
            - förebyggande arbete som Äldrepedagog
            Äldrepedagoger arbetar med uppsökande verksamhet där mycket handlar om den äldre individuella upplevelse av vad som är betydelsefullt, där det sociala ofta kommer till uttryck. Äldrepedagogerna finns då till som stöttning vid olika sociala events.
            - Trygghetsboende har ju ofta hemtjänst, med en samlingssal. Optimalt är att anställa Äldrepedagog för sin breda kompetens (tro på livlång utveckling, meningsfullhet, pedagogik, existentiella frågor, motiverande & stöttande samtal bla)
            - Hade även vart bra om bistånd kunde införas och vara så flexibla att de äldre som umgåtts (genom åren) kan fortsätta göra det (Ex. Hjälpa gamla Beata till sin väninna Beatrice 2 ggr/vecka. Svårare än så är det inte). Men jag upplever ofta att det är svårt att påverka samordnarna, som förståeligt är djupt upptagna med att lägga scheman och svara i telefon, samt vara kontaktperson.
            Sista förslaget kan ge oerhört mycket för de äldre, och vara sparsamt. Vem behöver utföra biståndet -Tillsyn när de 2 damerna har varandra en stund, och vad sätter gränsen där, kanske vill de även äta middag tillsammans? Man tänker inte långt idag, för man kan inte, äldrepedagogerna kan fylla denna funktionen i omsrogen oerhört, för Undersköterskor och v.b har fullt upp.
            /Jessica (Arbetar i hemtjänst Malmö Stad, studerar på högskola till Äldrepedagog, ledamot i Föreningen Äldrepedagogerna, arbetat på boende och inom LSS).
          • Jessica Lindqvist Jag tänker också att det ställer höga krav på personalen (usk, v.b, Ä.P.) att stötta den äldres sociala innehåll. Det kräver socialt engagemang, att prata och ha kontakt med den äldres sociala kontakter, uppmuntran, förståelse. Äldrepedagoger kan fungera som en spindel i nätet, och undersköterskorna behöver inte tyngas mer än alla de krav och kompetens som redan ställs på att ge god vård.