De äldre tar över bloggosfären

(Hämtat från expressen).
Unga ratar bloggar och de äldre tar över. Vuxna bloggare har ökat med fyra procent de senaste två åren medan unga nöjer sig med korta statusuppdateringar på olika sociala nätverk.
- Att läsa är inte särskild kul, förklarar en student.
En amerikansk studie visar att de yngre internetanvändare inte är längre lika mycket intresserade av bloggar som förr. Istället använder de sig allt mer av andra sociala nätverk så som Facebook och Twitter och föredrar att surfa på nätet via mobilen.

Antalet äldre bloggare ökar även i Sverige

Även här hemma i Sverige ökade antalet äldre bloggare under 2009.
Ett exempel är 72–åriga Gun Svensson från Norrtälje vann pris för bästa blogg inom kategorin politik och samhälle när det Stora Bloggpriset delades ut i onsdags i Stockholm. 57 000 läsare har röstat på bloggar inom olika kategorier och det blev Guns blogg "Farmorgun i Norrtälje"som kammade hem storvinsten.
– Jag trodde inte att jag skulle klara av tekniken men efter att min son visade mig hur det fungerar insåg jag att det var skitlätt att blogga, sa hon vid prisutdelningen.
Guns blogg

Gun berättar
– Jag upptäckte mejlen och hur lätt det är att söka information. Det fanns sidor som innehöll fakta. Jag blev frälst."
Gun vann årets bästa bloggare 2010, läs mer på Aftonbladet.

Ta emot stöd som anhörig

Som tidigare nämnt har Sveriges riksdag ändrat vår lag om anhörigstöd 2009. Lagen gick från att kommunerna BÖR bidra med anhörigstöd till att de SKA bidra med anhörigstöd. Regeringen motiverade kommunerna till olika mindre projekt i hela sverige som idag lever kvar i form av uppsökande verksamhet och anhörigcentrum. Om lagen här.

Det kan kännas jobbigt att ta hjälp utifrån. Helt plötsligt är man inte själv i sitt hem eller om sitt ansvar. Du kan vara anhörig till någon som får stöd av social tjänstlagen.
Att vara anhörig innebär inte nödvändigtvis att du är besläktad med din närstående, du kan vara en god vän eller granne. I fokus ligger att ni har en relation där du, som anhörig stödjer din närstående.
Din närstående kan ha drabbats av ett psykisk, eller fysiskt tillstånd som gör att denne behöver stöd av socialtjänstlagen.
Det är inte lätt att vara anhörig. Anledningen till att anhörigstödet nu blivit ett krav är att regeringen och politikerna insett vilken stor belastning man bär på som anhörig och att detta ger större risk till att den anhörige själv kan må mycket dåligt fysiskt eller psykiskt, vilket har bidragit med dominoeffekt.
I den välfärdsstat vi lever i i Sverige strävar man därför att stödja och avlasta.

Äldrepedagoger
är utbildade i att ge stödjande samtal. I utbildningen Äldrepedagogprogrammet på Malmö högskola lär man sig att sätta sig in i den äldres liv utifrån många olika vyer. Ibland är det skönt att bara ha någon där i ett medmänskligt samtal där ingen dömmer, där man kan öppna sig och prata om precis det man känner för och kanske få lite tankeutbyte. Ibland är livsfasen så överväldigande som anhörig att man inte vet var man ska vända sig, och att få prata om sin situation kan hjälpa.


Du kan känna en oerhörd plikt eller skyldighet att ta hand om din nära vän, för inom dig känner du att den skulle gjort det samma för dig, eller inte.
Många makar kan känna denna pliktkänsla. Men i äktenskapsbalken står det "sörja för" och inte vårda. Att vårda sin närstående är ingen plikt, och absolut inget att skämmas för om man inte orkar.
Anhöriga tar på sig ett enormt ansvar och glömmer bort sig själva. De utför ett heltidsarbete.
Läs: Äktenskapsbalken
Vårdar du eller behöver du stöd? Gå in på din kommuns hemsida och se vilket anhörigstöd de har att erbjuda. Stödet skiljer sig mycket från kommun till kommun.
Trelleborgs kommun har ett väl utvecklat stöd: LÄS OM ANHÖRIGCENTRET

"Anhörigstöd

Verksamheten riktar sig till dig som är anhörig till långvarigt sjuk eller äldre, anhörig till person med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar eller till person som har missbruks- och beroendeproblem.

Du avgör själv om du anser att lagen gäller dig och din situation.

När man stödjer, hjälper eller vårdar är det lätt att glömma bort sig själv, då är det viktigt att få stöd för att orka med vardagen.

Ibland har man även behov av råd och information, då finns vi här för att hjälpa till.

 

Trelleborg erbjuder

  • Samtalskontakt, enskilt eller i grupp
  • Hembesök
  • Utbildning och informationsträffar

De som arbetar på Anhörigstödcenter har tystnadsplikt.

 

Aktiviteter
Uppgifter om månadens aktiviteter publiceras i Trelleborg Allehanda varje månad samt på kommunens hemsida."

Besök hemsidan Anhörigstöd.se, som erbjuder kognitiv samtalsterapi i Stockholmsområdet.


Inre harmoni


Genom mjuka kroppsrörelser, andnings-och avslappningsövningar, meditation och mantrasång återskapar man i Yoga balansen i kroppen. Genom olika övningar låter man kroppen återhämta sig genom att stimulera det parasympatiska systemet. Blodtrycket sänks, syreupptagningsförmågan förbättras, matsmältningen förbättras och kroppens hormonsystem kommer i balans. Om man inte avancerar övningar fysiskt för varje tillfälle utan istället arbetar med fokus på olika områden: matsmältning, hjärtat och blodtrycket, sömnen, ryggen etc, så kan man känna en stor utveckling ändå både fysiskt och psykiskt. Inga övningar är för svåra för dig eftersom du arbetar alltid utifrån dig själv och din förmåga i det utgångsläget du har just idag.

Yoga i min mening är mycket läkande. Du avsätter tid för dig själv, att stanna i din kropp och hitta balansen med din själ. Det finns ingen möjlighet att fly eftersom rastlöshetsskänslor blir så påtagliga och i yoga är tanken just att du kasta ljuset och uppmärksamheten på dessa känslor, som sen faktiskt luckras upp. Vissa dagar är det hur lätt som helst. Inre spänningar släpper, dina axlar sjunker ner, och du får lättare att andas. Ibland när jag inte gjort yoga frekvent på flera dagar och gör en stund, så känns det efteråt som att jag kan andas igen. Det är som att luftvägarna öppnas och det naturliga sättet att andas ner i magen (så att magen putar ut) ger ett otroligt lugn. Mycket luftspänningar kommer ut =) och mina besvär med en uppsväld stressmage lägger sig.

Det svåra med Yogan är nog att hitta en yogastil som passar just dig, vilket också ställer krav på den yogalärare du går till. Det kan också ta tid innan du upplever de goda sakerna med yoga. För mig tog det flera år innan jag verkligen "fann" yogan. Jag gjorde mycket fysisk "Hatha" yoga när jag gick yrkesdansutbildningen i Göteborg. Denna gjorde mig väldigt stel i kroppen och osmidig, men stark och explosiv. Jag trivdes inte med det dock.
För mig handlar yoga mycket om det som händer inom oss. Jag lägger dessutom alltid på mig vikt när jag stressar, därför är en sinnes fokuserad yoga mer för mig.
Så inte förrän jag fann en mer meditativ yoga fastnade jag.

I dagens läge går jag på Yoga här: gooddaysunshine med Malin Sandell som lärare:

"Jag utgår ifrån att alla människor är fullkomliga som de är, och vägledningen handlar om du ska hitta tilllbaka till dig själv, till din kraftfullhet och din fulla potential.
Jag undervisar i My Spirit Yoga som är yoga på ett helhetsplan. Den här typen av yoga passar bäst för dig som är villig att reflektera över sitt eget sätt att vara/leva och är öppen för att det alltid finns mer att lära. Som lärare i My Spirit Yoga delar jag med mig av konkreta verktyg ur yogafilosofin som gör att du kan leva yoga (ett härligt och fritt liv) även i vardagen."

Yoga klassen är mycket genomtänkt, och det viktigaste, man gör bara det som känns helt rätt, vill man utmana sig är det bara att köra på, vill man bara släppa ältande fokuserar man på ältandet. Varje gång jag går därifrån svävar jag liksom fram.
Yoga är fint på det sättet att det är för alla, för det handlar om just dig. Yogan blir personlig för varje utförare, annorlunda upplevd för alla.
Yogan kan jämföras med äldrepedagogik som fokuserar på det som fungerar. Människan kan ha det svårt, ha förlorade funktioner, eller känna sig tung inombords, men det finns nästan alltid något som funkar, och som vi kan använda. Är vi begränsade finns det alltid ett sätt i yogafilosofin att kunna släppa motståndet. Äldrepedagoger utbildas i ett fokus att alltid se lösningar. Hur många hinder det än finns. Det finns alltid en väg till mer inre harmoni.